آمپرمتر، از جمله ابزارآلات پرکاربرد در صنایع برق و الکترونیک بوده که به منظور اندازهگیری شدت جریان مورد استفاده قرار میگیرد. این ابزار در مدلهای مختلف و توسط برندهای گوناگون تولید و به بازار عرضه شده است. هر مدل آمپرمتر از قابلیتهای منحصر به فردی برخوردار بوده اما در نهایت همگی یک هدف را دنبال میکنند. خرید آمپرمتر برای تکنیسین ها و مهندسین برق و الکترونیک بسیار واجب است. چگونگی استفاده از آمپرمتر و نحوه قرارگیری آن در مدار یکی از سوالات پرتکرار افراد مبتدی و دانشآموزان و دانشجویان رشته الکترونیک میباشد. از این رو در این بخش میخواهیم به آموزش استفاده از آمپرمتر بپردازیم.
نحوه استفاده از آمپرمتر
آمپرمتر ابزاریست که از طریق نمایشگر خود میتواند میزان شدت جریانی که از یک مدار عبور میکند را به نمایش بگذارد. عملکرد آمپرمتر از جهات بسیاری شبیه به کنتور آب بوده که میزان آب مصرفی منازل را میسنجد. هر دو دستگاه باید به گونهای در مدار قرار گیرند که جریانهای الکتریسیته و آب از آنها عبور کرده تا بتوانند مقدار موردنظر را اندازهگیری کنند. نحوه قرارگیری آمپرمتر در مدار نیز باید به گونهای باشد که جریان الکتریسیته از آن عبور کرده تا بتواند شدت جریان الکتریکی را ارزیابی کند. به این نوع اتصال، اتصال متوالی یا سری گفته میشود بدین معنا که اجزاء تشکیل دهنده مدار در یک خط مستقیم به یکدیگر متصل شدهاند.
چگونگی قرار دادن آمپرمتر در مدار
به منظور قرارگیری آمپرمتر در مدار نیاز است تا مراحل زیر طی شوند:
در ابتدا منبع تغذیه مدار را قطع و یا خاموش نمایید. سپس قسمتی از مدار که قصد دارید آمپرمتر در آن قرار گیرد را باز کرده و یا ببرید. حال سمت منفی آمپرمتر را به سیمی که به قطب منفی پیل یا نول میرود وصل کنید. در واقع این مرحله انتقال مثبت به مثبت و منفی به منفی میباشد که اهمیت بسیار بالایی دارد. چراکه دستگاه شدت جریان را در یک جهت نمایش میدهد. چنانچه آمپرمتر بصورت برعکس در مدار قرار گیرد، از آنجایی که جریان در جهت مخالف از آن عبور میکند، منجر به انحراف عقربه در آمپرمترهای آنالوگ شده و در آمپرمترهای دیجیتال نیز باعث میشود میزان جریان بصورت منی نمایش داده شود.
فیش قرمز را به جک قرمز آمپرمتر و فیش سیاه را به جک سیاه در بالای دستگاه وصل کنید. در صورتی که از آمپرمتر دیجیتالی استفاده کنید، تنها باید سیمهای رابط آمپرمتر در محلهای com و .A و برای جریانهای کوچکتر com و mA نصب شوند. در این مرحله نیز با جابجا نصب کردن سیمها، عدد بدست آمده در اثر اندازهگیری منفی خواهد شد. به یاد داشته باشید که پیش از نصب دستگاه در مدار، حتما بر حسب نیزا خود حالت AC و یا DC آن را انتخاب نموده و رنج آن را در بالاترین حد قرار دهید.